OR en de corona app (en wat wel en niet is toegestaan)

Publicatiedatum: 17/09/2020
Tags: Wetgeving - Medezeggenschap
Auteur: Simone van Houten

De app CoronaMelder is de testfase bijna voorbij. De opinies komen langs (FD 28-8: werkgevers moeten personeel vragen corona-app te installeren), de CEO van een vastgoedbedrijf bijvoorbeeld, hij vindt het een morele plicht van elke Nederlander. Tegelijkertijd horen we de Autoriteit Persoonsgegeven zeggen: de privacy is nog niet gewaarborgd, het gebruik van de (verbeterde) app moet vrijwillig zijn. De onderliggende wet regelt dat mensen nooit, direct of indirect, gedwongen mogen worden om de app te gebruiken. Niet op een terras, niet op het werk, nergens.

In de kakafonie van meningen en voorschriften komen vragen over de CoronaMelder ongetwijfeld ook bij de OR. Wat dan te doen?

Zoals bij alles wat geregeld is in de wet, zonder dat er ruimte is om af te wijken, kan de OR geen invloed uitoefenen. Wanneer er instemming wordt gevraagd (onder het mom van arbeidsomstandigheden bijvoorbeeld) op verplicht stellen van de app aan de collega’s, dan valt dat in de zelfde categorie als instemming vragen om door rood licht te mogen rijden. Daar gaat de OR niet over. En zelfs als de OR ja zegt, dan gaat de regelgeving voor, die zegt nee het mag niet verplicht worden.

Er mogen nog meer zaken niet als het om Corona gaat. De temperatuur van medewerkers meten bijvoorbeeld. Dat levert een medisch gegeven op, dat mag ik het kader van de privacy niet. Ook zelf testen of medewerkers vragen of ze corona hebben mag niet. Zie ook de website autoriteitpersoonsgegevens.nl.

Nadenken over hoe corona buiten de deur te houden is natuurlijk een goede zaak, maar wel binnen de kaders van regels en privacy. Er zijn inmiddels verschillende protocollen ontwikkeld door branches om de RIVM richtlijnen te vertalen naar praktische handvatten, zie mijncoronaprotocol.nl. Met deze informatie bij de hand kunnen OR en werkgever samen een passende aanpak voor het coronavirus bespreken.

Wij zijn wel benieuwd naar uw ervaringen in het overleg tussen OR en bestuurder over omgaan met het coronavirus. Laat het ons weten, dan schrijven we volgende maand een artikel over uw successen en lastige punten.

Interessant bericht? Deel dit bericht op Social Media of via e-mail.

Meer berichten