Kabinet wil positie OR bij overname door private equity versterken

11/04/2016 - door Evert Smit

Het kabinet wil de speelruimte voor private-equity-ondernemingen inperken en de positie van de ondernemingsraad bij overnames versterken. Dit heeft het in een brief (21 december 2015) aan de Tweede Kamer laten weten. De brief van minister van Financiën Dijsselbloem is een reactie op het initiatiefvoorstel van de PvdA-kamerleden Nijboer en Groot over dit onderwerp.

De aanleiding voor het initiatief van de Kamerleden was de maatschappelijke onrust over excessen bij overnames door private-equity-investeerders. Deze ontstaan als dit type ondernemingen zich uitsluitend richt op het kortetermijnbelang van de aandeelhouders. Dit gaat ten koste van het langetermijnbelang van de onderneming en van andere belanghebbenden, onder wie de werknemers. Bij overnames door durfinvesteerders worden de overgenomen bedrijven vaak opgezadeld met hoge schulden, wat ze zeer kwetsbaar maakt bij tegenslagen. Bovendien wordt ook de fiscus benadeeld, omdat er mazen in de fiscale wetgeving zijn. Die biedt namelijk de mogelijkheid om de rente op de schulden af te trekken van de belasting. Uitgeversconcern PCM, recyclingbedrijf van Gansewinkel en winkelketens HEMA en V&D zijn ondernemingen die met dergelijke overnames te maken hebben gehad.

Volgens het kabinet zouden er geen aanwijzingen zijn dat de private-equity-sector gekenmerkt wordt door excessen. Ook zou er al wetgeving zijn om zulke excessen te voorkomen. Het kabinet erkent wel dat er problemen zijn. In de eerste plaats onderkent Dijsselbloem dat er mazen zitten in eerder ingevoerde wetgeving ter beperking van de fiscale aftrekbaarheid van rente bij bovenmatige financiering. Deze wil hij repareren, vooral omdat hij verwacht dat er een preventieve werking van uitgaat.

Een tweede belangrijk voornemen is de versterking van de positie van de OR bij overnames. De minister vindt dat de OR al veel mogelijkheden heeft om inzicht te krijgen in en invloed uit te oefenen op een bedrijfsovername. Toch blijkt de OR niet altijd effectief op te kunnen treden. Dit kan liggen aan onderbenutting van de mogelijkheden die de OR heeft of aan het feit dat de betrokken partijen de rechten van de OR niet respecteren. Het kabinet onderkent dat er ook sprake kan zijn van onvoldoende wettelijke mogelijkheden. Het kabinet gaat daarom onderzoeken op welke wijze de positie van de OR bij overnames – in het bijzonder bij bijzondere financieringsconstructies – versterkt kan worden. Bovendien denkt het kabinet erover na om de OR de bevoegdheid te geven om zelfstandig en rechtstreeks informatie in te winnen bij de accountant die de jaarrekening controleert. Hoewel het kabinet ook dit verder wil onderzoeken, lijkt het er sterk op dat men met voorstellen hiervoor zal komen. Dat is hard nodig.

OR-advies:

  • Analyseer bij overname door een investeringsmaatschappij de gehanteerde financieringsconstructies. Aarzel niet om hiervoor externe deskundigheid in te huren.
  • Realiseer je dat het informatierecht van de OR bijzonder sterk is: de bestuurder dient alle informatie die de OR voor het vervullen van zijn taak redelijkerwijs nodig heeft te verstrekken.

WOR-links:

  • Artikel 25, lid 1 a, i en j (adviesrecht over overname, aantrekken en verstrekken van een belangrijk krediet)
  • Artikel 31 (informatierecht)

Dit artikel verscheen eerder in ‘Inzicht in medezeggenschap’, januari 2016

Actueel nieuws | Nieuwsarchief

Nieuwsbrief

Niets missen? Volg ons!

Aanmelden nieuwsbrief ondernemingsraden

Wilt u meer weten?

Neem contact op met ons secretariaat

030-2331272
info@basisenbeleid.nl