De Kosten-Baten tool Duurzame Inzetbaarheid

12/06/2017 - door Caroline van Wessem

Basis & Beleid helpt organisaties en sociale partners met het vorm en inhoud geven aan duurzame inzetbaarheid. Een belangrijke vraag die daarbij gesteld wordt: wat levert duurzame inzetbaarheid financieel eigenlijk op?

Sinds kort maken we daarom gebruik van de Kosten-Batentool Duurzame Inzetbaarheid. Deze rekentool, ontwikkeld door het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid en TNO, geeft direct inzicht in het rendement van duurzame inzetbaarheid. Op deze manier krijgen organisaties inzicht in kosten en baten van maatregelen rondom duurzame inzetbaarheid en kunnen zij  verantwoorde en effectieve investeringsbeslissingen nemen.

De Kosten-Batentool Duurzame Inzetbaarheid (KOBA-DI) onderscheidt zich van andere rekenmethodieken doordat deze tool gebruik maakt van unieke referentiedata over duurzame inzetbaarheid, afkomstig uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en de Werkgeversenquête Arbeid (WEA). Deze grootschalige onderzoeken worden jaarlijks uitgevoerd door TNO in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De tool gaat er van uit dat duurzaam inzetbare medewerkers optimaal inzetbaar en dus optimaal productief zijn. Als medewerkers echter verminderd inzetbaar zijn, zullen zij dus ook verminderd productief zijn. In de KOBA-DI wordt dit ‘verspilling’ genoemd. De tool meet deze verspilling van productiviteit in de organisatie en vergelijkt deze met de gemiddelde verspilling in de betreffende sector. Tegelijkertijd  geeft de tool aan welke gerichte investeringen in duurzame inzetbaarheid er in welke mate voor zorgen dat medewerkers in de toekomst gezonder, productiever en gemotiveerder aan het werk zijn. Daarbij wordt in kaart gebracht in welke mate de verspilling van productiviteit vermindert bij investeringen op het gebied van gezondheid, vakkennis, motivatie en de werk-privé balans.

De tool geeft dus niet alleen antwoord op de vraag: wat levert duurzame inzetbaarheid op, maar ook op de vraag: waar kunnen we het best op investeren?

Wilt u meer weten over de Kosten-Baten tool, of hoe Basis & Beleid met duurzame inzetbaarheid voor u aan de slag kan gaan? Neem dan contact op met Caroline van Wessem.

 

Actueel nieuws | Nieuwsarchief

Nieuwsbrief

Niets missen? Volg ons!

Aanmelden nieuwsbrief ondernemingsraden

Wilt u meer weten?

Neem contact op met ons secretariaat

030-2331272
info@basisenbeleid.nl