Basis & Beleid op OR Live

16/08/2018 - door Simone van Houten

10 oktober 2018 is Basis & Beleid weer aanwezig op OR Live, de grootste expo en workshopdag voor ondernemingsraden, ambtelijk secretarissen en PVT’s.

Wij verzorgen hier de volgende 3 workshops:

Werkdruk & stress  
Duurzame resultaten met een goede analyse

We weten het al een tijdje: stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. De afgelopen jaren vragen ondernemingsraden steeds vaker aandacht voor dit thema. En terecht. Maar waarom lukt het veel organisaties dan niet om de goede oplossingen te vinden om de werkdruk te verlagen? En hoe komt het dat er toch vaak gekozen wordt voor een ‘snelle oplossing’?

In deze workshop wordt duidelijk welke factoren van invloed zijn op het ontstaan van werkdruk. We geven een overzicht van praktische meetinstrumenten waarmee je binnen de eigen organisatie kunt onderzoeken hoe de werkdruk wordt ervaren en hoe deze ontstaat. We laten een ‘integrale aanpak’ zien, waarmee werkdruk bij de kern kan worden aangepakt. Dat kan alleen met een goede analyse, en dan blijkt dat het niet altijd nodig is om meer mensen aan te nemen om de werkdruk te verlagen.

Organisatieadvies
contra-expertise voor de OR

Bij een complex onderwerp is het lastig om als OR alle gevolgen, voor de organisatie en voor het personeel, van een voorgenomen besluit te doorzien. De achterban heeft terecht veel vragen over de onzekere toekomst. Het helpt vaak niet als de bestuurder al zucht bij de opmerking dat de OR een eigen organisatiedeskundige wil inhuren, en dan fronsend vraagt wat dat wel niet gaat kosten.

In deze workshop kijken we daarom vooral naar wat extern organisatieadvies oplevert voor de OR en de organisatie. Met externe begeleiding kom je als OR goed beslagen ten ijs, als er ingrijpende onderwerpen spelen die je professioneel wilt aanpakken. Natuurlijk staan we ook even stil bij de aanknopingspunten uit de WOR.

Duurzame inzetbaarheid 
Hoe geef je daar concreet invulling aan?

Duurzame inzetbaarheid staat al lang op de lijst met relevante onderwerpen voor de OR. Er zijn ondernemingsraden die het onderwerp al op de agenda hebben gezet toen het nog seniorenbeleid heette, of levensfasebewust-personeelsbeleid. Dat geeft maar aan hoe lastig het soms is om een concrete invulling te geven aan dit onderwerp. Hoe krijg en hou je duurzame inzetbaarheid op de agenda?

In deze workshop delen we voorbeelden van bedrijven die wel concrete invulling geven aan duurzame inzetbaarheid. Daarnaast geven we een aantal voorbeelden hoe de OR het onderwerp Duurzame Inzetbaarheid daadwerkelijk op de agenda van de bestuurder kan krijgen, en welke rol de OR kan hebben als het eenmaal op de agenda staat.

Tickets voor OR Live kunt u bestellen via de website www.orlive.nl 

Met de kortingscode BASISENBELEID ontvangen al onze relaties 20% korting op de inschrijving.

 

Actueel nieuws | Nieuwsarchief

Nieuwsbrief

Niets missen? Volg ons!

Aanmelden nieuwsbrief ondernemingsraden

Wilt u meer weten?

Neem contact op met ons secretariaat

030-2331272
info@basisenbeleid.nl