Duurzame inzetbaarheid: samen aan de slag

Duurzame inzetbaarheid is in de afgelopen jaren bij de meeste cao-onderhandelingen een vast agendapunt geworden. Daarmee lijkt duurzame inzetbaarheid een plek verworven te hebben tussen andere arbeidsvoorwaarden, als seniorendagen en ontziemaatregelen. Maar door duurzame inzetbaarheid te positioneren tussen die arbeidsvoorwaarden, wordt het lastig om goede afspraken te maken over een integrale aanpak van duurzame inzetbaarheid, terwijl het inzetbaar houden van medewerkers zoveel meer is als een pakket arbeidsvoorwaardelijke maatregelen.

Hoe kun je duurzame inzetbaarheid integraal aanpakken?

De code Duurzame Inzetbaarheid voor sociale partners is hiervoor ontwikkeld door het NDPI en levert een bijdrage aan afspraken omtrent duurzame inzetbaarheid. Dat begint met het creëren van een gemeenschappelijk denkkader, waarbinnen duurzame inzetbaarheid vorm kan krijgen. Vervolgens biedt de code praktische handvatten om aan de slag te kunnen met duurzame inzetbaarheid door:

  • een gemeenschappelijk gedragen definitie voor het begrip duurzame inzetbaarheid in een bedrijf of sector te ontwikkelen,
  • en met die definitie te duiden hoe duurzame inzetbaarheid in een sector of bedrijf in concrete stappen kan worden versterkt.

De basis van het hele traject is de dialoog over duurzame inzetbaarheid tussen sociale partners. In dialoog onderzoeken partijen belemmerende en bevorderende factoren als het gaat om duurzame inzetbaarheid en onderzoeken zij maatregelen die organisaties helpen hun medewerkers optimaal inzetbaar te houden.

De DI-code is ontwikkeld door het NPDI, het platform voor duurzame inzetbaarheid in Nederland. Basis & Beleid is partner van het NPDI en heeft in deze hoedanigheid meegewerkt aan de ontwikkeling van deze code.

Wilt u meer informatie over de DI-code voor sociale partners of over de wijze waarop wij u in een dergelijk traject kunnen  ondersteunen? Neem dan contact op met Reinier Hoogendorp of Caroline van Wessem.

Download NPDI boekje DI-code

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht om in te vullen.